Ohjaajan sana

Oikeastaan on kyse rakkaustarinasta. Tunteiden temppelit on elokuva suhteesta, katsojien ja elokuvia näyttävien ihmisten monipuolisesta, herkästä ja välillä muutosten koettelemasta liitosta.

Keskeinen idea oli jo projektin alkuvaiheissa, että elokuvateatterit ovat eräänlaisia temppeleitä, kirkkoja, jonne seurakunta kokoontuu kokemaan yhteisiä tunteita. Kyse on kirjaimellisesti kuvien palvonnasta. Elokuvateatterikokemus vertautuu monella tavalla uskonnolliseen kokemukseen.

Mutta tämä oli vain lähtökohta, idea. Halusin tehdä koskettavan, tunteita herättävän, humoristisenkin elokuvan. Nostalgisenkin, muttei pateettisuuden suohon uppoavan. Siksi oli tärkeää, että elokuvassa katsotaan myös eteenpäin.

Yhdessä käsikirjoittajien Toni Puurtisen ja Henri Waltter Rehnströmin kanssa teimme erittäin laajan ja perusteellisen ennakkotutkimuksen. Pyysimme ihmisiä lähettämään meille elokuvamuistojaan ja –kokemuksiaan. Niitä tulikin pitkälti toista sataa, jotkut hyvinkin pitkiä ja perusteellisia, toiset lyhyitä välähdyksenomaisia kiteytyksiä. Ne todistivat, kuinka tärkeää roolia elokuvateatterit esittävät suomalaisten elämässä. Vain pienen pieni osa näistä muistoista käytettiin lopullisessa elokuvassa, mutta niistä muodostui se näkemys ja pohja, jolle tämä elokuva, muistojen temppeli, rakennettiin. Kaikki tullaan säilyttämään ja niitä tullaan myös julkaisemaan tällä elokuvan nettisivustolla. Lämmin kiitos kaikille muistoja kanssamme jakaneille.

Rakkaussuhteen toisen osapuolen, elokuvateatteriyrittäjien, kimppuun kävimme tekemällä laajoja ennakkotutkimuskierroksia eri puolille Suomea. Kohtasimme mielenkiintoisen porukan. Nämä temppelin palvelijat, niin yrittäjät kuin koneenkäyttäjät ja muukin henkilöstö, osoittautuivat asialleen intohimoisesti omistautuneiksi sitkeiksi taistelijoiksi. Isojen kaupunkien multipleksien pakeilla unohtuu helposti, miten monipuolinen ja rikas elokuvateatterikulttuuri meillä Suomessa on. Monella pienellä paikkakunnalla elokuvateatteri on kuin toinen kirkko keskellä kylää. Silmiin pistävää oli myös se, miten usein leffayrittäjyys ja elämäntapa periytyvät. Suomi on täynnä elokuvateatterisukuja. Teattereiden pyörittäjät ovat kirjaimellisesti yrittäjiä, haasteita on riittänyt ja riittää. Ja moninaiset ovat myös ne keinot, joilla leffateatterit muuttuvassa maailmassa selviävät.

Minulle Tunteiden temppelit on myös elokuva isommasta muutoksesta. Digitaalinen vallankumous on mullistanut työnteon monella alalla. Elokuvateattereissa se konkretisoituu jyrkkänä hyppynä vanhasta ihanasta filmimateriaalista digitaaliseen tietotekniikkaan. Moni on luopunut, moni saanut potkut, mutta muutos on myös avannut uusia mahdollisuuksia.

Kaikesta tästä elokuva kertoo. Nyt kun se on valmis kolmen vuoden pitkän ja perusteellisen työn jälkeen, on jännittävää nähdä, miten yleisö ottaa sen vastaan. Onhan se myös jonkinlainen peili yleisön edessä. Ehkä se jättää jonkin jäljen, ehkä siitä tulee jonkun katsojan elokuvamuisto.

Jouko Aaltonen
ohjaaja

Tunteiden temppelit jakoi käyttäjän Pirkanmaan elokuvakeskus & Arthouse Cinema Niagara tapahtuman. ... See MoreSee Less

Kenen joukoissa seisot- vappuna 2017

huhtikuu 30, 2017, 6:30pm - toukokuu 1, 2017, 8:00pm

KENEN JOUKOISSA SEISOT VAPPUNA 2017 UUSI YRITYS - NYT LAULUJEN SANAT NÄKYVÄT MYÖS KANKAALLA - TAI RAHAT TAKAISIN! Vappuna katsotaan yhdessä laulaen Jouko Aaltosen ohjaama elokuva ja nyt sanojenki...

View on Facebook